Annemin en güzel yaptığı tatlılardan biridir. Küçükken bize sürekli yapardı. Özellikle sabah kahvaltısında yememiz için şerbetsiz bir şekilde hazırlardı. Sizler de çocuklarınız için yapabileceğiniz en güzel tatlılardan biridir....
MALZEMELER:
- 1 kilo un
- 1 paket kuru maya
- 2 adet küp kesme şeker
- 1 su bardağı ılık su
- alabildiği kadar ılık su
KIZARTMAK İÇİN:
- yarım kilo sıvıyağ
ŞERBETİ İÇİN:
- 2.5 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı su
- 1 dilim limon
ÜZERİ İÇİN:
- tarçın
YAPILIŞI:
Bir paket mayayı bir su bardağına boşaltın. Üzerine iki adet kesme şekeri ve ılık suyu ekleyin. Hepsini birlikte karıştırın. Kabarması için bekleyin. Geniş bir kaba unu eleyin. Unun ortasını açın ve kabarmış olan mayayı ekleyin. Yavaş yavaş mayayı una yedirin. Daha sonra biraz ılık su ekleyip, yoğurun. Kulak memesinden daha yumuşak bir kıvam elde edin. Temiz bir bez üzerine örtüp, 2 saate yakın kabarması için bekletin. Başka bir tencerede şerbeti için, toz şeker, su ve limonu kaynatın. Kaynayınca soğumaya bırakın. Kabaran hamuru 2 saat sonra bir kez daha yoğurun. Derin bir tencereye sıvıyağı döküp, kızdırın. Elinizi ve bir muhallebi kaşığını yağlayın. Hamurdan, elimizle yumruk yapar gibi yapıp, avucumuzdaki hamuru hafifçe sıkalım. Yumruğumuzun üzerinde kalan hamuru yağlanmış kaşık ile alıp, kızgın yağa atalım. Kızarttığımız hamurları soğumuş şerbetin içine ekleyin. Bu şekilde hamurlar bitene kadar işleme devam edin. Eğer şerbetsiz hazırlamak isterseniz hamuru hazırlarken içine bir tutam tuz ekleyin. Özellikle sabah kahvaltısında reçel ile çok lezzetli oluyor. Denemenizi kesinlikle tavsiye ederim. Lokmayı benim gibi ortasına delik açıpta kızartabilirsiniz. Unutmayın şerbet soğuk, lokmalar sıcak olacak. Afiyet olsun....
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder