Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının 10. gününe denk gelen Aşure günü için çok sayıda rivayet vardır. Bunlardan bazıları ; Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilmesi, Hz. Adem'in tövbesinin kabul edilmesi, vb.. Bir de en bilinen rivayetlerden biri olan Hz. Nuh'un büyük tufandan kurtulup gemisinin karaya oturması sonrasında gemide kalan malzemelerin bir araya getirilerek pişirilmesidir.
Bu rivayetlerin dışında Aşure içeriğindeki besinlerle tam bir sağlık kaynağıdır. İçindeki tüm malzemelerin sahip oldukları B1, B12, C, D, omega 3 gibi vitamin ve mineraller sinir ve bağışıklık sistemi için çok faydalıdır. Kardeşimin eşinin hazırladığı bu lezzetli Aşureyi sizlerle paylaşmak istedim. Yapılışı biraz zahmetli olsa da kesinlikle denemenizi tavsiye ederim.....
MALZEMELER:
- 1.5 su bardağı buğday
- 1 su bardağı kuru fasulye
- 1 su bardağı nohut
- yarım çay bardağı pirinç
- 13 su bardağı su
- 2.5 su bardağı toz şeker
- 3-4 adet karanfil
- 1 tatlı kaşığı nişasta
- yarım su bardağı süt
- 100 gram kayısı
- 100 gram sarı üzüm
- 100 gram dut kurusu
- 1 tutam tarçın
- 1 su bardağı fındık
- 1 su bardağı ceviz
- 50 gram kuş üzümü (suda bekletin)
- 100 gram tatlı badem
- 50 gram dolmalık fıstık (önceden hafif kavurun)
- 1 adet nar
- 4 çorba kaşığı gül suyu
YAPILIŞI:
Buğday, kuru fasulye ve nohudu geceden ayrı kaplarda ıslatın. Ertesi gün buğdayı, suyu ile birlikte geniş bir tencereye alın. Üzerine suyu ekleyip, yumuşayıncaya kadar orta hararetli ateşte ara sıra karıştırarak pişirin. Nohut ve kuru fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın. Küp doğradığınız kuru kayısı, dut kurusu ve sarı üzümü ılık suda bekletin. Karanfili çok az suda kaynatın. Bademleri sıcak suda 2-3 dakika kaynatıp, kabuklarını soyun. Buğdaylar çatlamaya başladığında haşlamış olduğunuz nohudu, fasulyeyi ve iyice yıkadığınız pirinci ekleyin. Bu arada portakal kabuğunu acı suyu çıkması için kaynatın. Pişmesine yakın aşureye sırayla kayısı, ince kesilmiş portakal kabuğunu, sarı üzümü, dut kurusu ve istediğiniz miktarda karanfil suyu ekleyin. Sonra süt ile karıştırılmış nişastayı yavaş yavaş aşureye ekleyin. En son şekerini koyup, 20 dakika daha pişirin. (Aşure yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktası kıvamının ne çok sulu nede çok katı olmaması gerekir) Pişince servis yapacağınız kaselere bölüştürün. Üzerini tarçın, dolmalık fıstık, fındık, badem, ceviz, kuş üzümü, nar taneleri ve gül suyu ile süsleyin. Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder