Annemin yemek tarifleri içinde bulduğum ve uzun zamandır yapmak istediğim yemeklerden biriydi. Yemeği yaparken patlıcanı hem közlenmiş bir şekilde, hemde kızartılmış halde kullandığınız için bana ilginç geldi. Üzerine koyduğunuz beşamel sosa, hünkar beğendi de ki gibi közlenmiş patlıcan ekliyorsunuz. Beşamel sosun tadı bu şekilde daha da bir lezzetli oluyor. Kesinlikle sizlere de tavsiye ederim.
MALZEMELER:
- 4 adet patlıcan
- 200 gram kıyma
- 2 adet orta boy soğan
- 3-4 adet domates veya domates suyu
- 1 tutam maydanoz
- 1 tutam tuz
- 1 tutam karabiber
- 2 yemek kaşığı zeytinyağ
- yeteri kadar sıvıyağ
BEŞAMEL SOS İÇİN:
- 100 gram tereyağı
- 2 yemek kaşığı un
- yarım litre süt
- 2 adet patlıcan
- 1 tutam tuz
- 1 tutam karabiber
- muskat
ÜZERİ İÇİN:
- 1 su bardağı kaşar rendesi
YAPILIŞI:
2 adet patlıcanı bir kaç yerinden delip, ocakta közleyin. Geriye kalan 4 adet patlıcanı da alacalı doğrayın. İkişer parmak genişliğinde halka şeklinde kesip, 1 saate yakın tuzlu suda bekletin.Daha sonra patlıcanları tuzlu suyu gitmesi için iyice yıkayın ve kağıt havlu üzerinde sularını iyice alın. Geniş bir tavaya sıvıyağ döküp, kızdırın. İyice kuruladığınız patlıcanları arkalı önlü kızartın ve bir borcama dizin.
Bir tencereye zeytinyağ döküp, yemeklik kestiğin soğanları pembeleştirin. Üzerine kıymayı ekleyin ve kavurun. Kıyma kavrulunca içine rendelenmiş domatesi veya domates suyunu ekleyin. Domatesler suyunu çekinceye kadar pişirin. Tuz ve karabiber ile tatlandırın. En son üzerine ince kıyılmış maydanozu ekleyin ve hazırladığınız harcı borcama yerleştirdiğiniz patlıcanların üzerine yayın.
Başka bir tencereye tereyağını koyup, eritin. Üzerine unu ekleyip, unun kokusu çıkana kadar kavurun. Un kavrulunca ocaktan alın ve içine sütü yavaş yavaş ekleyin. Bir çırpma teli ile un açılana kadar hızlıca karıştırın. Tekrar ocağa alın, karıştırmaya devam edin. Beşamel sos biraz pişince koyulaşmaya başlayacaktır. Tekrar içine süt ekleyin ve bu işlemi süt bitene kadar devam edin. En son tuz, karabiber ve muskat rendesi ile tatlandırın. Daha önceden közlediğiniz patlıcanların kabuğunu çıkarın ve ekmek tahtası üzerinde kıyın. Hazırladığınız beşamel sosa ekleyin ve hepsini birlikte karıştırın. Kıymalı harcın üzerine beşamel sosu gezdirin. Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında 35 dakika pişirin. Pişmesine yakın üzerine kaşar rendesi ekleyin. Tekrar 5 dakika daha fırınlayıp, dilimleyerek servis yapın. Afiyet olsun....
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder