Örgü ve El İşleri

                        

                İŞLEDİĞİM GOBLENLER

Goblen, bir kumaş üzerine renkli iplerin iğne ile işlenmesi ile resim oluşturulması sanatıdır.
Goblen ya da diğer adı ile gobelin; genellikle resmin baskı yolu ile kumaşa aktarılarak ve noktaları sayılabilir bir kumaş üzerine tek yönlü işleme tekniği (/) uygulanarak yapıldığı bir işleme sanatıdır. Goblende işlemenin tek yönlü yapılması, ürüne üç boyutlu bir izlenim vermektedir.
Kralların sanatı olarak da bilinen goblen, temeli 17 yy.’da Fransa’ya dayanır. 17.yy. Avrupa saraylarının halılarında, koltuk ve perdelerinde, duvar süslemelerinde goblen sanatı sıkça kullanılmıştır. Goblen sanatının Türkiye’ye gelmesi, 19.yy’a rastlar. Geleneksel Türk el sanatlarımız açısından bakıldığında etamin veya kanaviçe işlemeye karşılık gelir. Etamin ve kanaviçede ilmekler çarpı şeklinde (X) atılırken, goblende kullanılan yarım çarpıdır (/)
Günümüzde, oldukça değerli bir el işi sanatıdır. Eserin değeri, ilmek sayısına, kumaşın ebadına ve ipliğin kalitesine göre belirlenir.  


 KAYNAK:  http://tr.wikipedia.org/wiki/Goblen

                 

           









                           İŞLEDİĞİM KANAVİÇELER(ETAMİN) 

Kanaviçe, el işleri için kullanılan seyrek dokunmuş keten bezi ve onun üzerine yapılmış olan işlemelere verilen addır.Etamin işine benzer. Aynen onun gibi renkli küçük çarpılardan desenler oluşturma şeklindedir. Etaminden farkı, kanaviçenin düz kumaş üzerine işlenmesidir. Kumaş üzerine öncelikle kaneve adı verilen özel dokunmuş bir kumaş tutturulur. Sonra renkli ipliklerle kanave referans olarak alınarak desen işlenir. Desenin işlenmesi bittikten sonra kanave asıl kumaş üzerinden ip ip çekilerek işlenmiş desenle kumaş arasından temizlenerek kanaviçe elde edilir.Batı kültüründeki goblene benzer, ancak ondan daha kalın iplerle ve daha ayrıntısızdır.




         


















ÖRGÜLERİM


ŞAL ÖRNEĞİ






































Ben bu şalı yaparken orta kalınlıkta yün kullandım. Şiş; 4-4,5 kullanabilirsiniz. Daha kalın veya daha ince iple de deneyebilirsiniz. Sizin tercihinize kalmış. Ben çok kalın iple yapılmış örgüleri tercih etmiyorum. Bu şalı paltolarımızın üzerinde veya tek başına da kullanabiliriz. Ben örneğini çok beğendim. Severek ördüm ve zevkle giyiyorum. Ailemden de beğendikleri için pek çok kişiye ördüm. Umarım sizlerinde hoşuna gider.












YAPILIŞI:

Şişe 91 ilmek atın. 12 sıra bir ters, bir düz örün ve lastik yapın. 12 sıra bitince 6 ilmek lastik , 6 ilmek düz 1 ilmek şişe dolayın, 3 ilmeği birlikte kesin, 1 ilmek şişe dolayın, 13 ilmek düz, 1 ilmek dola, 3 ilmeği birlikte kesin, 1 ilmek dolayın,  13 ilmek düz, 1 ilmek dola, 3 ilmeği birlikte kesin, 1 ilmek dolayın,  13 ilmek düz, 1 ilmek dola, 3 ilmeği birlikte kesin, 1 ilmek dolayın,  13 ilmek düz, 1 ilmek dola, 3 ilmeği birlikte kesin, 1 ilmek dolayın, 6 ilmek düz, 6 ilmek lastik örün. 
Arka sıranın hepsini tersten örün. Önde şişe doladığınız ilmekleri de tersten alın.Böylece gene ön tarafı  döndüğünüzde şişte 91 ilmek olmuş olacak. İkinci sırada 6 ilmek lastik 5 ilmek düz, 1 ilmek dola, 3 ilmek kes, 1 ilmek dola, 12 ilmek düz, 1 ilmek dola, 3 ilmeği birlikte kesin, 1 ilmek dolayın,  12 ilmek düz, 1 ilmek dola, 3 ilmeği birlikte kesin, 1 ilmek dolayın,  12 ilmek düz, 1 ilmek dola, 3 ilmeği birlikte kesin, 1 ilmek dolayın,  12 ilmek düz, 1 ilmek dola, 3 ilmeği birlikte kesin, 1 ilmek dolayın, 5 ilmek düz, 6 ilmek lastik örün. Arkalar gene aynı şekilde olacak. Her öne döndüğünüz de hep sayılardan bir azaltarak yukarı çıkacaksınız. Böylece 7 sırada 7 delik olmuş olacak. 







7 sıra bitince gene en baştaki gibi 6 ilmek lastik , 6 ilmek düz 1 ilmek şişe dolayın, 3 ilmeği birlikte kesin, 1 ilmek şişe dolayın, 13 ilmek düz, 1 ilmek dola, 3 ilmeği birlikte kesin, 1 ilmek dolayın,  13 ilmek düz, 1 ilmek dola, 3 ilmeği birlikte kesin, 1 ilmek dolayın,  13 ilmek düz, 1 ilmek dola, 3 ilmeği birlikte kesin, 1 ilmek dolayın,  13 ilmek düz, 1 ilmek dola, 3 ilmeği birlikte kesin, 1 ilmek dolayın, 6 ilmek düz, 6 ilmek lastik örün. Her 7 sırada bir aynı işlemi yapacaksınız. Bu şekilde 126 sıra örün. Tekrardan 12 sıra bir ters, bir düz lastik örün. Şalı toplam 138 sıra örmüş oluyorsunuz. Şal  iki parçadan oluyor. İki parçayı yarısına kadar ortadan birbirine dikerek, birleştirin. İsteğiniz şekilde kullanın.




  BEBEK YELEĞİ


YÜN: Kartopu junior soft    ŞİŞ: 3- 3.5






İsterseniz örneği bu şekilde de yapabilirsiniz.


























Bebek yeleğine başlamak için şişe 70 ilmek atın.






Yaka yapmak için 4 sıra haraşo örün.









Yaka bittikten sonra baştan 6 ilmeği gene haraşo şeklinde örün.




1. ARTTIRMA:
6 ilmeği haraşo ördükten sonra 1. arttırmayı yapmak için 1 ilmek şişe dolayın, 2 ilmek örün, sonuna kadar bu şekilde arttırın. Sona geldiğinizde gene 6 ilmek haraşo örün. 1.arttırmayı yapınca 70 ilmek, 100 ilmeğe çıkmış olacak.







Öndeki arttırmayı bitirdikten sonra arkaya döndüğünüz de başta ve sondaki 6 ilmek gene haraşo olacak. Ortada arttırdığınız ilmekleri ters olarak öreceksiniz.






Arkayı bittirdikten sonra öne döndüğünüzde öndeki görünüşü bu şekilde olacak. Yani önden bakıldığında düz ilmek şeklinde görülecek. Bu şekilde bir sıra öreceksiniz.








Bir sıra bu şekilde örüldükten sonra  gene yakadaki gibi 4 sıra haraşo örülecek.






2.ARTTIRMA
4 sıra haraşo bittikten sonra, gene 1. arttırmadaki gibi baştan 6 ve sondan 6 ilmek haraşo olacak. Geriye kalan ilmekler 1 şişe dola, 2 ilmek ör şeklinde örülecek. Böylece ilmek sayısı 100 ilmekten 145 ilmeğe çıkacak.







Artırma yapıldıktan sonra gene arka 1. arttırmadaki gibi örülecek. 1 sıra bu şekilde örüldükten sonra gene 4 sıra haraşo yapılacak.







3. ARTTIRMA
Gene aynı şekilde olacak. İlmek sayısı 145 ilmekten, 213 ilmeğe çıkacak.







3 arttırma bitince gene 4 sıra haraşo örün. Böylece yeleği 3 kere arttırmış olacaksınız. 








4. ARTTIRMA
Şişteki ilmek sayısı 213.Yeleği önler, arka ve kollar olmak üzere 213 ilmeği 5 eşit ilmeğe bölün. 
ÖN: 32
ÖN:35
ARKA:62
KOLLAR:42-42
Önlerden birinin 3 ilmek fazla olması bir tarafın öbür tarafını üzerine kapanması içindir.
1. ÖNDE: 32 ilmekten 6 ilmek haraşo, 1 şişe dola, 2 ilmek ör, sona kadar bu şekilde örün. Sondan gene 6 ilmek haraşo olacak. Yani 6 ilmek haraşo + 20 ilmek arttır + 6 ilmek haraşo
1. KOL: öndeki sondan 6 haraşoyu ördükten sonra kolu kesmek için ipliği öne alarak 42 ilmeği kesin ( kesme işlemi: 2 ilmeği bir arada alın ve örün. Şişte tek ilmek kalmış olacak.Kalan tek ilmeği tekrar öbür şişe geçirip, yanındaki ilmekle beraber alın. Bu işlemi 42 ilmek bitene kadar tekrarlayın.)








ARKA: koldaki kesme işlemi bittikten sonra ipinizi arka alın ve 6 ilmek haraşo 1 ilmek şişe dola, 2 ilmek ör 6 ilmek haraşo şeklinde olacak. Yani 6 ilmek haraşo +50 ilmek arttırma +6 ilmek haraşo








2 KOL: 1. koldaki aynı işlemi uygula.
2. ÖN: 6 ilmek haraşo 1 şişe dola, 2 ilmek ör, sondan 6 ilmek haraşo şeklinde olacak. Yani; 6 ilmek haraşo +23 ilmek arttır +6 ilmek haraşo.
Böylece 4. arttırmayı bedene ayırmayla aynı anda yapmış olacaksınız.









En sondaki ön bedeni de  arttırdıktan sonra yeleğiniz bedenlere ayrılmış olacak. Bundan sonra ipliğiniz ön bedende kaldığı için ilk önce 1. ön bedeni  10. sıra öreceksiniz.







Ön bedeni 10 sıra ördükten sonra bittiği yerden ipliğini kesip, arkaya bağlayıp arkaya örmeye başlayın.









Arkayı da 10 sıra ördükten sonra, öndeki gibi ipliği kesip, öbür önü örmeye başlayın.
Bütün bedenler örüldükten sonra hepsini tek şişe alıp, birlikte örün.





1. bedeni ördükten sonra kollardan beden birleştirmesini yapacaksınız. Bunun için 1 beden örülecek. Sondaki 6 ilmek haraşo örüldükten sonra şişe 3 ilmek atın ve arka bedeni attığınız 3 ilmeğin yanında örmeye başlayın.Yani; ön beden 6 haraşo + 3 ilmek şişe atın + 6 haraşo ve arka beden örülecek.
Aynı işlemi arka beden diğer önü de birbirine bağlamak için yapın.





Böylece bütün bedenlerinizi tek şişe toplamış oluyorsunuz. Arka döndüğünüzde haraşo olan yerler gene haraşo örülecek. Kollarda birleştirme yaparken 3 ilmek attığınız ilmekler de haraşo olacak. Geriye kalan kısımları ters örgü olacak.







Kol kısımlarını belli etmek için 4 sıra daha haraşo örmeniz gerekiyor. İki bedeni birleştirdiğiniz için toplamda ön beden 6 haraşo +3  atılan ilmek + 6 haraşo arka beden : toplam 15 ilmek haraşo olacak.







4 sıra haraşo örüldükten sonra yelek bitene kadar bedeni önden düz örgü, arkadan ters örgü yapacaksınız. İki baştan ( ön bedenlerden ) 6 ilmeği yeleği bitirene kadar haraşo yapmayı unutmayın.








20 sıra bu şekilde ördükten sonra 4 sıra da haraşo örüp, yeleği bitirin.






  ÇOCUK BERESİ VE ATKISI


Orta kalınlıkta bebe yünü
4-4,5 şiş




ÖRNEĞİN YAPILIŞI:





Örneği yapmak için; ilk sırada lastik yaparmış gibi 1 ilmek düz, 1 ilmek ters örün. Arka sıraya geçince düz ördüğünüz ilmekleri ters, ters ördüklerinizi düz örün.  Her sırada aynı işlemi tekrarlayın.



YAPILIŞI:



BERE:












84 ilmekten şapkayı kurun.

8 sıra 1 ters 1 düz lastik örün.




lastiği bitirdikten sonra 56 sıra örneği örün.









56 sıra örmeyi bitirdikten sonra berenin tepesi için; kesme yapmadan örmekte olduğunuz ipinizi kesin ve kestiğiniz ipe iğne geçirin.İlmeklerin içinden geçirerek büzün. ( bu şekilde şişten de ayırmış oluyorsunuz. Yani ilmekler şişte takılı değil, ipte takılı olmuş olacak.) Kalın bir iğne yardımıyla açılmaması için tersinden büzdüğünüz yeri dikin. Gene iğne ile bereyi birleştirmek için kenar kısımlarından  büzdüğünüz yerden aşağı doğru dikin. Böylece bereniz hazır olmuş olacak. İsterseniz tepesine benim gibi ponpon takabilirsiniz.





ATKI:



Atkıyı 30 ilmekten kurun. Berede yaptığımız örneğin aynısını uygulayarak 282 sıra örün. Bitiminde ilmekleri kesin ve atkı hazır olmuş olacak.



YILBAŞI SÜSÜ:








MALZEMELER:
silikon tabancası
1 adet büyük kozalak
dekoratif saksı
oyun hamuru
yeşil ve beyaz tahta boyası
sim
1 adet yıldız süsü




YAPILIŞI:

Kozalağı yeşil tahta boyası ile boyayın. Uç kısımlarını da beyaza boyayın. Boyadığınız her bir ucun üzerine sim serpin. Dekoratif saksının içine oyun hamurundan yerleştirin ve kozalak kuruduktan sonra hamurun üzerine monte edin. Tepesine de yıldız süsünü simleyip, silikon tabanca ile yapıştırın.










































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder