22 Eylül 2014 Pazartesi

ELMALI PAY


Benim yapmayı en sevdiğim payların başında elmalı pay gelir. Hamurunu pek çok kere başka tarifler deneyerek yapmışımdır. Hiçbirinde istediğim sonuca ulaşamadım. Bugün size vereceğim tarifteki hamur ölçüleri tam. Bu tarifteki ölçüleri kullandığımdan beri  payım muhteşem lezzetli oluyor. Eğer sizler de pay seviyorsanız, mutlaka denemenizi tavsiye ederim.





MALZEMELER:


HAMURU İÇİN:

  • 3 su bardağı un
  • 150 gram tereyağı
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 yumurta
  • alabildiği kadar soğuk su
İÇ MALZEME İÇİN:
  • 4-5 adet elma
  • 2-3 damla limon suyu
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 muhallebi kaşığı tarçın
  • 7-8 adet ceviz içi
ÜZERİ İÇİN:
  • vanilyalı dondurma (isteğe bağlı)
  • pudra şekeri

YAPILIŞI:

Bir kapta tereyağını eritin ve soğutun. Geniş bir kaba unu, kabartma tozu ve vanilyayı eleyin. Üzerine pudra şekeri, yumurta ve eritilmiş tereyağını ekleyin. Hepsini birbirine karıştırın. Üstüne yavaş yavaş soğuk suyunu ekleyin. Elinizle hamuru iyice yoğurun. Hamur eline yapışmadığında hazırdır demektir. (kulak memesi yumuşaklığında) Geniş bir pay kalıbına bu hamuru iyice yayın. Kenar kısımlarını biraz yukarı doğru kaldırın. (İç malzemeyi orta kısmına kolay yerleştirebilmek için)
Geniş bir tavada kabuklarını ayıklayıp, rendelediğiniz elmaları şeker ile pişirin. Üzerine limon suyunu sıkın. Kısık ateşte elmalar suyunu çekinceye kadar arada sırada karıştırarak pişirin. Ocağın altını kapadıktan sonra tarçını ve iri dövülmüş cevizi ekleyin. Hepsini birlikte karıştırın. Pay kalıbına yaydığınız hamuru çatalla bir kaç yerinden delin ve üzerine hazırladığınız elmalı harcı dökün. Her yeri gelecek şekilde yerleştirin. önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında payın hamuru pişene kadar pişirin. Fırından çıkınca sıcağı biraz çıktıktan sonra pudra şekeri serpin ve isterseniz vanilyalı dondurma ile servis yapın. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder