6 Nisan 2014 Pazar

PORTAKAL REÇELİ

Ben sebze yada meyve olsun, kullandığım malzemeyi bütünüyle değerlendirmeyi seviyorum. Kışında kalın kabuklu portakallardan reçel hazırlıyoruz. Eski zamanlarda insanlar misafirlerine portakal reçeli ikram ederlermiş. Benim çevremde hala bu geleneği devam ettiren insanlar var. Biraz uğraştırıcı olsa da çok lezzetli oluyor. Herkese tavsiye ederim.
































MALZEMELER:

  • 1 kilo portakalın kabuğu
  • 2.5 kilo toz şeker
  • 1 adet limon
  • 2 su bardağı su



YAPILIŞI:








   Portakal kabuklarını geniş olarak soyun.










Sebze soyucusu yardımıyla portakalın üzerindeki turuncu kısmı incecik soyun. 










Soyduğunuz kısmı 3 parçaya bölün.










Kestiğiniz parçaları elinizle rulo yapın.











Sonra da kürdana geçirip buz dolabı poşetinde biriktirin.









  • Kabuklar 1 kilo gelecek şekilde tartın. Üzerini geçecek kadar su koyun ve bekletin. Bu işlemi 1 gün boyunca 5 kere tekrarlayın. (Acısı çıksın diye) 
  •  Ertesi gün portakal kabuklarını düdüklüye koyun ve üzerini geçecek kadar su ekleyin. Düdüklünün kapağını kapatıp, pişirin. 
  • Pişince soğumaya bırakın ve kürdan portakal kabuklarını ayırın. Süzgece aktarın ve iyice süzülmelerini sağlayın.
  • Tencereye şekeri ve 2 bardak suyu ekleyin. Orta hararetli ateşte şeker kaynayana kadar pişirin. Pişince portakal kabuklarını ekleyin ve pişirmeye devam edin.
  • Bir saate yakın pişirin. Reçel koyulaşmaya başlayınca 1 adet sıkılmış limon suyu ekleyin. 10 dakika daha pişirin.
  • Sıcak olarak kavanozlara koyup, ağzını sıkıca kapatın. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder