12 Aralık 2014 Cuma

EV YAPIMI YOĞURT



Biz çoğunlukla yoğurdu kendimiz yapmayı tercih ediyoruz. Doktorlarda sık sık bunu tavsiye ediyor. Benim size tavsiyem kesinlikle günlük şişe sütü kullanmanız. Biz bir kere kutu sütü kullandık ama istediğimiz sonucu alamadık. Kutu sütü ile yoğurt yaptığınız zaman çok sulu bir kıvam elde ediyorsunuz. Şişe sütü ile denerseniz, yoğurt katı bir kıvamda ve çok lezzetli oluyor. Sizler de özellikle çocuklarınız için yoğurt yapmayı evde denemelisiniz.






YAPILIŞI:
  • 3 adet 1 litrelik şişe sütü
MAYALAMAK İÇİN:
  • 3 dolu yemek kaşığı yoğurt

YAPILIŞI:

Geniş bir tencereye sütleri boşaltın. Orta hararetli ateşte sütü kaynatın. Süt kaynayıp, kabarmaya başladığında bir tahta kaşık ile kabaran sütü karıştırın. Yarım saat daha sütü kaynatın. Ocaktan alıp, ılınmaya bırakın. Ilınıp, ılınmadığını parmağınızla kontrol edin. Sütün ılıklığını parmağınızla ölçün. Eğer parmağınız sıcaklığa dayanıyorsa süt mayalanmaya hazırdır. Mayalayacağımız 3 dolu yemek kaşığı yoğurdu iyice çırpıp, pürüzsüz hale getirin ve içine sütten katıp, karıştırın. Bu karışımı süte ekleyip, çırpın. Tencerenin kapağını kapatıp, temiz bir örtü ile etrafını sarın ve en az 5 saat dışarıda tutabileceğiniz bir yere koyun. Yoğurdumuzun kaymaklı olmasını istiyorsanız sütün üzerinde ki mayalarken kaymağını almayın. Eğer benim gibi, kaymaksız yoğurttan hoşlanıyorsanız, sütü mayalamadan evvel üzerinden kaymağını alın. Beş saat sonra yoğurdu buzdolabına kaldırın. Benim gibi sürekli yoğurt yapıyorsanız sütünüzü mayalamak için her seferinde marketten yoğurt almak zorunda değilsiniz. Bir seferlik market yoğurdunu kullanın. Diğer yoğurt yapımında sizin kendi yaptığınız yoğurttan ayırıp, bunu mayalamak için kullanabilirsiniz. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder