12 Aralık 2014 Cuma

KIYMALI VE SEBZELİ LAZANYA


Lazanya yaparken bir çok tarifi okuyup, inceledim. Bir çok tarifte lazanyaları kaynar suya koymadan yapacağınız fırın kabına dizmeyi tercih ediyorlar. Ben de o şekilde denedim ama sonuçtan memnun kalmadım. Fırında lazanyayı ne kadar pişirseniz de çiğ kalıyor. Ben kendim hazırlarken lazanyayı ilk önce sıcak suya batırıp, o şekilde dizdim. Sizlere de bu şekilde yapmanızı tavsiye ederim.




MALZEMELER:

  • yarım paket lazanya
  • 250 gram kıyma
  • 2 adet orta boy soğan
  • 4-5 adet domates veya domates sosu
  • 2 diş sarımsak
  • 1-2 adet taze fesleğen
  • 2 adet sivri biber
  • 1 paket mantar
  • 1 adet kabak
  • 1 adet havuç
  • 1 tutam karabiber
  • 1 tutam tuz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
BEŞAMEL SOS İÇİN:
  • 3 yemek kaşığı un
  • 50 gram tereyağı
  • 500 ml süt
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam karabiber
  • muskat
ÜZERİ VE ARA KATLAR İÇİN:
  • 225 gram kaşar
YAPILIŞI:

Yemeklik kestiğiniz soğanı ve ince kesilmiş biberleri zeytinyağında kavurun. İçine kıymayı ekleyip, kavurmaya devam edin. Rendelenmiş veya küçük bir şekilde kesilmiş kabak ve havuçları ekleyin. Daha sonra küp şeklinde doğranmış mantarları ekleyin. Mantarlar suyunu çekince küp doğranmış domatesleri, rendelenmiş sarımsağı ve ince kesilmiş fesleğeni ekleyin. Domatesler suyunu çekinceye kadar pişirin. En son tuz ve karabiber ile tatlandırın. Başka bir tencerede su kaynatın. Bu arada beşamel sos için tereyağını eritin. Unu ekleyip, unu kokusu çıkana kadar kavurun. Ocaktan alıp, içine biraz süt ekleyin ve çırpma teli ile çırpın. Unun topak topak olmamasına dikkat edin. Tekrar ocağa alın, Orta hararetli ateşte sürekli karıştırın. Un sütü çekip, koyulaşınca tekrar biraz daha süt ekleyin. Bu işlemi süt bitene kadar tekrar edin. En son pişmesine yakın tuz, karabiber, muskat rendesi ekleyin. Bir kaba kaşarı rendeleyin. Yapacağınız fırın kabına veya borcama ilk önce biraz beşamel sos dökün. Onun üzerine sıcak suya batırıp, çıkardığınız lazanyayı dizin. Onun üstüne biraz kıymalı harçtan gezdirin. Onun üstüne de kaşar rendesi serpin. Tekrar onun üstüne beşamel sos gezdirin. Bu işlemi lazanya bitene kadar devam edin. En üste koyduğunuz lazanyanın üstüne geriye kalan beşamel sosu döküp, önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 45 dakikaya yakın pişirin. Pişmesine yakın fırından çıkarıp, üzerine ayırdığınız kaşar rendesini serpip, tekrar 5 dakika daha fırına sürün. Fırından çıkardıktan sonra dilimleyerek servis yapın. Afiyet olsun....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder