29 Aralık 2014 Pazartesi

BEŞAMEL SOSLU KIYMALI VE SEBZELİ KOL BÖREĞİ

Beşamel sosu hangi yemeğe kullanırsan kullan, o yemeğe çok lezzet katıyor. Yaptığım bu  böreğin yapılışı hem kolay, hem de çok lezzetli oldu. Sizlerde misafirleriniz için deneyebilirsiniz.....







MALZEMELER:

  • 3 adet yufka
  • 150 gram kıyma
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 su bardağı bezelye
  • 1 adet büyük boy havuç
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 8-9 adet mantar
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam karabiber
  • 1 tutam acı pul biber
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
BEŞAMEL SOS İÇİN:
  • 2 yemek kaşığı un
  • 50 gram tereyağı
  • yarım litre süt
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam karabiber
  • muskat
İÇİ İÇİN:
  • 1 su bardağı kaşar rendesi
ÜZERİ İÇİN:
  • çörek otu
  • yarım su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı su

YAPILIŞI:

Küp şeklinde doğranmış havuç ve bezelyeyi haşlayın. Yemeklik kestiğiniz soğanı, ince kestiğiniz kırmızı biberi ve kıymayı kavurun. İçine küp kesilmiş mantarı ekleyin ve mantarlar suyunu çekene kadar kavurmaya devam edin. Sonra içine haşlayıp, suyunu süzdüğünüz havuç ve bezelyeyi ekleyin. Biraz daha kavurduktan sonra tuz, karabiber ve acı pul biber ile tatlandırın. Soğuması için ocaktan alın. Başka bir tencerede beşamel sos için, tereyağını eritin. Unu ekleyip, unun kokusu çıkana kadar kavurun. Ocaktan alıp, içine biraz süt ekleyin ve hızlıca tel çırpıcı ile karıştırın. Unun top top olmamasına dikkat edin. Tekrar ocağa alın. Sürekli karıştırarak un koyulaştıkça süt ekleyin. Bu işlemi süt bitene kadar tekrar edin. En son tuz, karabiber ve muskat rendesi ile tatlandırın. Yufkaları geniş bir tezgahın üzerine açın ve ortadan ikiye kesin. Ortadan kesilmiş her bir yufkanın kenarına hazırladığınız kıymalı harçtan koyun. Üzerine biraz beşamel sos gezdirin. En üstüne de kaşar rendesi serpin ve rulo şeklinde sarın. Yağlanmış geniş bir borcama rulo şeklinde sardığınız yufkaları içeriden dışarı doğru sararak döndürün. Bütün yufkaları bu şekilde hazırlayarak borcama yerleştirin. Üzerine bir kapta sıvıyağ ve suyu karıştırın. Hazırladığınız böreğin üzerine bu karışımı gezdirin ve çörek otu serpin. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 45 dakikaya yakın pişirin. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder