9 Ekim 2014 Perşembe

ISPANAKLI VE MANTARLI KİŞ


İngiltere' de yaşadığım dönemlerde yemekten en çok hoşlandığım yemeklerden biri de kişti. Özellikle  böbrek ve tavuk ile yapılan kişlere bayılırdım. Ben de bayram için misafirlerime kiş hazırlamak istedim. Bizler çok beğenerek tattık. Sizlere de denemenizi tavsiye ederim.







MALZEMELER:



HAMURU İÇİN:


  • 2 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • 100 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 1 çimdik tuz
  • alabildiği kadar soğuk su
İÇ MALZEMESİ İÇİN:
  • 1 bağ ıspanağın yaprakları
  • 1 paket mantar
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 tutam tuz 
  • 1 tutam karabiber
  • 100 gram pastırma (isteğe bağlı)
ÜZERİ İÇİN:
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • yarım su bardağı krema
  • 50 gram kaşar peyniri
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam karabiber
  • 1 tutam muskat

YAPILIŞI:

Hamurunu yapmak için geniş bir yoğurma kabına unu eleyerek koyun. Ortasını açıp, yumurtayı kırın ve tereyağını ekleyin. Unun üzerine tuzu serpin. İlk önce yumurta ve tereyağını birbirine karıştırın. Daha sonra unu katarak hepsini birlikte yoğurun. Unun toplanması için içine biraz soğuk su ekleyin ve yoğurun. Un toplanmaya başlayana kadar az az su ekleyin ve un elinize yapışmadığı zaman hamurunuz hazırdır. (kulak memesi) Tart kalıbını veya bir borcamın  her tarafını tereyağı ile yağlayın.İyice yoğurduğunuz hamuru tart  kalıbına kenarları biraz dışarı çıkacak şekilde yerleştirin. Fazla dışarı sarkan kısımlarını kesin ve çıkan fazla hamurları kalıbın içine yayabilirsiniz. Hamuru çatalla bir kaç yerinden delin ve üzerine yağlı kağıt koyun. Üstüne de ağırlık olsun diye kuru fasulye veya kuru nohut serpin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında hamurun üzeri biraz kızarana kadar pişirin. 
Tencereye zeytinyağ koyup, kayrak kestiğiniz soğanları pembeleştirin. İçine yıkayıp, elinizle sularını iyice sıktığınız ve ince kestiğiniz ıspanakları ekleyin ve kavurmaya devam edin. Ispanaklar kavrulduktan sonra kayrak kestiğiniz mantarları ekleyin. Mantarlar suyunu çekene kadar pişirin. (İsterseniz içine pastırmayı ekleyip, kavurun. İsterseniz kiş hamurunun üzerine ıspanaklı harcı koyup, üzerine pastırmaları döşeyin.) En son tuz ve karabiber ile tatlandırın. Soğumaya bırakın. Biraz pişen kiş hamurunuzun üzerindeki fasulye ve yağlı kağıdı kaldırın. Hazırladığınız harcı üstüne yayın. Bir kapta süt, krema, yumurta, kaşar rendesi, tuz, karabiber ve muskat rendesini karıştırın.  Harcın üzerine bu karışımı dökün. Tekrardan  kişi fırına koyun. (gene aynı derecede) Yarım saat daha pişirin. Sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder