Kinoa bir tahıl türüdür. Amerika ve Avrupa ülkelerinde sıkça tüketilir. Bizim ülkemizde çok fazla bilinmemektedir. Besin değeri oldukça yüksek olduğu için sık tüketilmelidir. Ben merak ettiğim için araştırdım. Büyük marketlerden temin edebilirsiniz. Bu yemeği kızkardeşim ilginç bulduğu için hazırlamış. Yemeğin en önemli özelliği glutensiz olmasıdır.
MALZEMELER:
- 200 gram havuç
- 200 gram pırasa
- 1 diş sarımsak
- 150 gram kinoa
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı zerdeçal
- 1 tutam tuz
- 400 gram haşlanmış nohut
- 1 yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 3 desilitre su
SÜSLEMEK İÇİN:
- 1 demet roka
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 yemek kaşığı zeytinyağ
ÜZERİ İÇİN:
- 125 gram krem peynir
- 1 diş sarımsak
- 1 tutam maydanoz
KIZARTMAK İÇİN:
- 100 gram tereyağı veya sıvıyağı
YAPILIŞI:
Geniş ve yayvan bir tencerede tereyağını eritin. İçine yarım ay şeklinde ve ince kestiğiniz havuç ve pırasaları ekleyip, kavurun. Dövülmüş sarımsağı ve kinoayı ekleyip, kavurmaya devam edin. Kırmızı toz biberi, zerdeçal ve tuz ile tatlandırın. Üzerine suyunu ekleyip, harlı ateşte kaynatın. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve 15 dakika kapağı kapalı olarak pişirin. Bir kapta haşlanmış nohutları bir çatal yardımı ile ezin. Hazırladığınız kinoalı harç pişince içine ezdiğiniz nohutları ekleyin ve karıştırın. Bu şekilde soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra içine yumurta sarısı ekleyin ve karıştırın. Bir saat kadar dinlenmeye bırakın. Daha sonra hazırladığınız harçtan 12 tane köfte yapın. Tavaya eklediğiniz tereyağını eritin ve köfteleri kızarttın. (isterseniz daha hafif olması için; fırın kabına yağlı kağıt koyup, köftelerinizi dizin ve fırında kızartın.)
Rokaları, sirke ve zeytinyağ ile tatlandırın. Servis yapacağınız tabağa önce roka salatasını koyun. Üzerine kızarttığınız köfteleri dizin. Krem peynirine, sarımsak ve ince kesilmiş maydanozu karıştırın ve köftelerin üzerine bir parça bu karışımdan koyup, servis yapın. Afiyet olsun....
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder