26 Nisan 2014 Cumartesi

ZEYTİNYAĞLI DOLMA


Benim en sevdiğim dolma çeşitlerinin başında gelir. Yapılışı zahmetli olsa da, sonuç muhteşem.  Ben hem yaprak dolması, hem de biber dolması yaptım. Biz de misafirlerimiz geldiğinde en sık yaptığımız dolmalardan biridir. Eğer siz de seviyorsanız kesinlikle tavsiye ederim.





MALZEMELER:

  • yarım kilo dolmalık biber
  • 150 gram  asma yaprağı
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 paket dolmalık fıstık
  • 1 paket kuş üzümü
  • yarım kilo kuru soğan
  • 1 tutam dolmalık bahar
  • 1 tutam karabiber
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam kuru nane
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 orta boy limonun suyu
  • 1 su bardağı zeytinyağ
  • 1 su bardağı sıcak su 
  • 2 adet orta boy domates

YAPILIŞI:

Geniş ve çukur bir tencereye zeytinyağı , yemeklik kesilmiş soğanları ve fıstığı koyup, kavurun. Kavrulunca iyice yıkanıp, süzülmüş pirinci ekleyin ve kavurmaya devam edin. 10 dakika daha kavurduktan sonra sırayla kuş üzümü, dolmalık baharı, karabiber, tuz, kuru nane, şekeri, limon suyunu ekleyin ve biraz daha kavurmaya devam edin. En son suyunu ekleyip, ocağın altını kısın. Tencerenin kapağını kapatıp, suyu çekinceye kadar pişirin. Harç suyunu çektikten sonra biraz soğumaya bırakın. Sonra dolmalık biberlerin üst kısımlarını kesip, içindeki çekirdeklerini ayıklayıp, yıkayın ve süzülmeye bırakın. Yaprakları da yıkayıp, kaynayan suyun içine bir kez batırıp çıkarın. ( yumuşaması için) Yaprakları sarmadan önce elinizle suyunu ( yapraklara zarar vermeden) iyice sıkın.Yaprakları sararken saplarından ayırın. İçine bir parça hazırladığınız harçtan koyup, sigara böreği sarar gibi sıkıca sarın ve geniş bir tencereye dizin. Dolmalık biberlerin içini de harçtan doldurun ( çok fazla harç koymayın, pişince pirinçler şiştiği için dolmadan dışarı taşa bilirler) Üzerine küp şeklinde kestiğin domatesle kapatın. Ben biberleri keserken sap kısmını kapak olarak kullanıyorum. Kapak olarak hazırladığınız biberleri üstüne kapatın. Tencereye yan yana dizin. Biber ve yaprakları tencereniz genişse aynı tencereye koyabilirsiniz. Üzerine 1,5 su bardağı su koyup, kapağını kapatın ve orta hararetli ateşte pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin. Servis yaparken geniş bir tabağa alın ve üzerine limon dilimleri koyun. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder