15 Temmuz 2014 Salı

ŞEFTALİLİ TURTA


Bu sıcak yaz ayında iftar için yapabileceğim değişik bir tatlı düşünüyordum. Buzdolabında komposto yapmak için aldığım şeftaliler le uzun zamandır yapmadığım şeftalili turta yapmaya karar verdim. Kesinlikle denemenizi tavsiye ederim. Yanında vanilyalı dondurmayla tadabileceğiniz muhteşem bir tat...






MALZEMELER:


  • 4 büyük boy şeftali
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağı ceviz
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 1 tutam pudra şekeri


    HAMURU İÇİN:
    • 2 yumurta
    • 1 su bardağı toz şeker
    • 1 çay bardağı sıvıyağı
    • 1 çay bardağı tereyağı veya margarin (oda sıcaklığında)
    • 2 çorba kaşığı yoğurt
    • 1 paket vanilya
    • 1 paket kabartma tozu
    • alabildiği kadar un

    YAPILIŞI:

    Şeftalilerin kabuklarını soyup, küp şeklinde doğrayın. İçine 2 yemek kaşığı toz şeker ekleyin. Ocakta şeftaliler suyunu çekene kadar pişirin. Geniş bir yoğurma kabına 2 yumurtayı ( yumurtalardan birisinin sarısını ayırın) kırın. İçine sıvıyağı, tereyağı, şeker, yoğurt, kabartma tozu, vanilya ekleyin ve birbirine karıştırın. Yavaş yavaş unu ekleyerek hamuru hazırlayın. Hamurun üçte birini daha sonra turtanın üzerine şeritler yapmak için ayırın. Yuvarlak bir turta kalıbını veya bir borcamın her tarafını iyice yağlayın. Geri kalan hamuru yağladığınız kabın içine elinizle açarak yerleştirin. Üzerine ocakta hazırladığınız şeftalili sosu dökün ve her tarafına yayın. Onun üstüne de iri dövülmüş ceviz, limon kabuğu rendesi serpin. Ayırdığınız geri kalan hamur ile turtanın üzerine şeritler yapın. Üzerine ayırdığınız yumurta sarısını sürüp, 180 derecelik fırında turtanın üzeri kızarana kadar pişirin. Pişince üzerine pudra şekeri serpin. Vanilyalı dondurma ile servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun...

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder