Daha önceden domates ile yapılan dolmayı denemediyseniz yapmanızı kesinlikle tavsiye ederim. Annemin babaannemden öğrendiği yemeklerden biridir. Çok lezzetli ve hafif bir yemek oluyor. Bizim sık sık hazırladığımız yemeklerden biridir.
MALZEMELER:
- 8 adet orta boy domates
- 250 gram kıyma veya satır kıyması
- 3 adet orta boy soğan
- 1 su bardağının yarısı kadar pirinç
- yarım su bardağı zeytinyağı
- 1 tutam tuz
- 1 tutam karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 100 gram tereyağı
YAPILIŞI:
Geniş bir tencerede yemeklik kestiğiniz soğanları zeytinyağı nda pembeleştirin. İçine kıymayı ekleyip, kavurun. İyice yıkadığınız pirinci ekleyin ve kavurmaya devam edin. Tuz, karabiber ve kırmızı toz biberle tatlandırın. En son içine bir çay bardağı su ekleyin ve harç suyunu çekene kadar pişirin. Domatesleri yıkadıktan sonra , alt kısımlarından hafifçe keserek içini bir kaşık yardımıyla boşaltın ve hazırladığınız harçtan içine doldurun.( çok fazla doldurmayın, pirinçler piştiğinde şiştikleri için çok fazla doldurmada domatesin dışına taşabilirler.) Domatesin içine doldurduğunuz harcın üzerine 1 çay kaşığı tereyağı koyup, kestiğiniz domatesin kapağını üzerine kapatın ve hazırladığınız domates dolmalarını fırın tepsisine veya bir borcama dizin. Üzerine 1,5 su bardağı su gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirin. Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder