8 Temmuz 2014 Salı

HÜNKAR BEĞENDİ


Bu mübarek ramazan ayında iftar için misafirlerinize sunacağınız muhteşem bir yemek olan hünkar beğendinin tarifini  sizlerle paylaşmak istedim. Hünkar beğendi benim çok sevdiğim yemeklerden birisidir. Benim gibi patlıcan delisi olanların kesinlikle yapması gereken bir yemek. Yapılışı biraz zahmetli ve el oyalayıcı olsa da denerseniz sonunda çok lezzetli bir yemek yapmış olacaksınız. Denemenizi kesinlikle tavsiye ederim. 






MALZEMELER:

  • 4-5 adet patlıcan
  • 3-4 adet kemikleri ve derisi çıkarılmış tavuk budu veya kuşbaşı et
  • 2 adet orta boy yeşil biber
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 2 adet orta boy domates
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam karabiber
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
BEŞAMEL SOS İÇİN:
  • 75 gram tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • yarım litre süt
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam karabiber
  • 1 tutam muskat

YAPILIŞI:

Patlıcanlarını ocakta közleyin. İyi pişmesi için közlemeden önce bir kaç yerinden delin. Közlenen patlıcanları temiz bir torbaya koyun ve torbanın ağzını sıkıca kapatın. ( bu sayede patlıcanlar daha kolay soyulacaktır Aynı işlemi közlediğiniz biberler içinde uygulayabilirsiniz.) Geniş bir tencerede yemeklik kestiğiniz soğanları ve küçük küp şeklinde kestiğiniz biberleri kavurun. Soğan ve biberler kavrulunca iyice yıkayıp, suyunu süzdüğünüz ve küp şeklinde kestiğiniz tavukları ekleyin. Tavuklar suyunu çekinceye kadar kavurmaya devam edin. En son küp şeklinde kestiğiniz domatesleri ekleyin ve domatesler suyunu çekinceye kadar kavurun. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Üzerine 1 su bardağı su ekleyip, kısık ateşte biraz daha pişirin. Hazırladığınız tavuklu harç pişince altını kapatın. Başka bir tencerede tereyağını eritin ve içine unu ekleyin, unun kokusu çıkana kadar kavurun. Un kavrulduktan sonra tencereyi ocaktan alın ve içine biraz süt ekleyin. Unun topak topak olmaması için el çırpıcısıyla  iyice karıştırın. Un iyice pürüzsüz hale geldiğinde tekrar ocağa alın ve karıştırmaya devam edin. Un sütü çekip, beşamel sosunuz koyulaştıkça süt ekleyin ve bu işlemi sütü bitirene kadar devam edin. En son tuz karabiber ve rendelenmiş muskat ekleyin ve karıştırın. Ocağın altını kapatıp, beşamel sosunuzu bir yerde bekletin. Közlemiş olduğunuz patlıcanların kabuklarını soyun ve mikserden geçirin. Mikserden geçirdiğiniz patlıcanları beşamel sosa ekleyin ve karıştırın. Ocakta karıştırarak biraz daha pişirin. Tabağa patlıcanlı beşamel sosu koyun, onun üstünede tavuklu harcı ekleyin, yanında pirinç pilavı ile servis yapın. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder