21 Mayıs 2014 Çarşamba

EL AÇMASI ISPANAKLI BÖREK


Annem geçen gün televizyonda seyrettiği bir yemek programında bu böreği çok beğenmiş ve tarifini almış. Bizde bugün yapmaya karar verdik. Hamurunu kendimiz yoğurup ve oklavayla açarak hazırladığımız bir börektir. Biz çok beğendik. Çok lezzetli  ve yumuşacık oluyor. Sizde hamur açmaktan hoşlanıyorsanız denemenizi tavsiye ederim.





















MALZEMELER:


HAMURU İÇİN:

  • 1 kilo un
  • 10 gram yaş maya
  • 1 tutam tuz
  • alabildiği kadar ılık su

İÇİ İÇİN:
  • yarım kilo ıspanak yaprakları
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 adet büyük boy domates
  • 1 adet büyük boy yemeklik kuru soğan

ÜZERİ İÇİN:
  • sıvı yağ
  • 1 adet yumurta sarısı

YAPILIŞI:

Geniş bir kaba unu eleyerek dökün. Başka bir kapta ılık su ile mayayı eritin ve eridikten sonra una ekleyin. Unun üzerine tuz ilave edin ve yavaş yaş yoğurmaya başlayın. İçine unu toparlaması için az az ılık su ekleyin ve yoğurun. Hamur toparlanana kadar su eklemeye devam edin. Sakın bir anda çok su koymayın . Hamurunuz vıcık vıcık olur ve toparlamakta zorluk çekersiniz. Hamuru iyice yoğurun ve bezelere ayırın. Ben toplam 19 beze yaptım. Geniş bir tepsiye bolca un serpin. Ayırdığınız bezeleri elinizle yuvarlayın ve unlu tepsiye bırakın. Üzerine temiz ve ıslak bir bez örtün. 1 saat dinlenmeye bırakın. (iyice mayalanması için)





Ispanakları iyice yıkayın ve suyunu sıkın. İnce ince kıyın ve bir kaba alın.










Geniş bir tavada yemeklik kestiğiniz soğanı kavurun. İçine salçayı ve kuşbaşı kestiğiniz domatesi ekleyin ve kavurmaya devam edin.






Hazırladığınız karışımı ıspanaklara ekleyin ve karıştırın. 









Hamuru açacağınız yere un serpin ve bezeyi koyun.









Bezeyi bir oklava yardımıyla orta büyüklükte açın.










Açtığınız hamurun içine hazırladığınız harçtan biraz koyup, iyice yayın.









Harcı sürdükten sonra hamuru rulo şeklinde sarın. Sardıktan sonra elinizle hamuru ters yöne doğru kıvırın.Sağ elinizle içi doğru çevirirken, sol elinizle dışa doğru çevirin. Sonra bir ucundan başlayarak içi doğru döndürerek sarın ve öbür ucunu altına doğru kapatın. (gül böreği yaparmış gibi )







Hazırladığınız hamurları tepsiye koyduğunuz yağlı kağıt üzerine koyun. Hazırladığınız börekler üzerine sıvı yağ ve yumurtanın sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirin. Afiyet olsun...

















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder