5 Mart 2014 Çarşamba

PAZI DOLMASI



Bugün annem ile ben uzun zamandır yapmadığımız pazı dolmasını yapmaya  karar verdik. Yaprak dolması çeşitleri içinde mideyi yormayan en hafif yapraktır. Dolma yapmak istediğinizde çabuk sarılır ve çabuk pişer. Ayrıca pazının saplarını da değerlendirebilirsiniz. Sapları iyice yıkayıp, haşladıktan sonra suyunu iyice süzün.  Limon, zeytinyağ ve tuz ile tatlandırıp salata şeklinde yiyebilirsiniz.Yeşillik sevenler ve diyet yapanlar için bir alternatif olabilir. Eğer sizlerde dolma seviyorsanız, kesinlikle pazı dolmasını öneririm. Umarım benim verdiğim tariften memnun kalırsınız.













MALZEMELER:

  • 3 bağ pazı
  • 300 gram kıyma
  • 3 adet orta boy yemeklik kesilmiş soğan
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı domates salçası veya 3 orta boy küp şeklinde kesilmiş domates
  • yarım yemek kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tutam karabiber
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 su bardağının yarısı zeytinyağı


YAPILIŞI:

Pazıları iyice yıkadıktan sonra yaprakların saplarını kesin. Bir tencereye su koyup, kaynatın. Su kaynayınca yaprakları çok fazla suda tutmadan bir kere batırıp, çıkartın. Geniş bir kaba  geri kalan bütün malzemeyi koyun ve elinizle birbirine iyice karıştırın. Sonra her bir yaprağın ortasına biraz harçtan koyup, yaprağın sağ ve sol kenarlarını içe doğru kapatarak sıkı bir şekilde sarın. Dolmaları pişireceğiniz tencereye boşluk kalmayacak şekilde sıralayın. Üstüne bir tabak kapatıp, üzerini biraz geçecek kadar su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp orta hararetli ateşte 15 dakika pişirin. (sakın çok fazla pişirmeyin, çünkü pazı yaprakları çabuk pişiyor.Çok pişerse yapraklar hemen dağılır) Servis yaparken üzerine sarımsaklı veya sarımsaksız yoğurt koyabilirsiniz. İsterseniz üzerine bir parça tereyağı ile bir yemek kaşığı kırmızı toz biberi ocakta birbirine karıştırıp, sos yapın ve üstüne gezdirin. Afiyet olsun...

1 yorum:

  1. Off en sevdiğim yemeklerden biri. Sizde çok lezzetli yapmışsınız, buradan böyle gözüküyor. Elinize sağlık!

    YanıtlaSil