17 Mart 2014 Pazartesi

SARIMSAKLI VE TAZE SOĞANLI EKMEK



Bugün canım ekmek yapmak istedi ve yapmaktan en çok hoşlandığım ekmeklerden biri olan sarımsaklı ekmeği hazırladım. Yapılışı biraz uğraştırıcı gibi görünse de aslında çok kolay. Bugüne kadar kime yaptıysam hep olumlu sonuçlar aldım. Sizlere de tavsiye ederim.





MALZEMELER:
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket kurumaya
  • 1 su bardağı kaşar rendesi
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 4 diş sarımsak
  • 2 adet taze soğan
  • 1 su bardağı süt
  • 1 tutam tuz

YAPILIŞI:

Sütü bir kapta ılıtın. Taze soğanları ince ince kıyın ve sarımsakları rendeleyin. Yoğuracağımız kaba un, sıvıyağ,  ve tuzu ekleyin. Unun ortasına delik açıp, mayayı ve üstüne ılıtılmış sütü dökün ve ilk önce mayayı eritin Maya eridikten sonra hamuru yoğurmaya başlayın. Sonra taze soğanları, sarımsakları ve kaşar rendesini de ilave edip, iyice yoğurun. (kulak memesi kıvamında) Hamurun toplanabilmesi için biraz daha un ekleyebilirsiniz. Kabın üzerine bir bez örtüp, hamuru bir saat dinlenmeye bırakın. Bir saat sonra hamur iyice kabarmış olacak. Hamuru iki eşit parçaya bölün. İstediğiniz şekli verin. Ben hem yuvarlak, hem de uzunlamasına hazırladım. Fırın tepsisine yağlı kağıt koyup, elinizle şekil verdiğiniz hamurları yerleştirin. Üzerine bir bıçakla istediğin şekli verin. Biraz un serpin. Tepside de 15 dakika bekletin ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında ekmeklerin üzeri kızarana kadar pişirin. Ekmekler fırından ilk çıktığında çok sert oluyorlar. Yanlış bir şey yaptım diye sakın şaşırmayın. Üzerlerine çok hafif su serpin ve bir bezle örtün. Göreceksiniz 5 dakika sonra yumuşacık oluyorlar. Biraz soğuduktan sonra da servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder