23 Şubat 2014 Pazar

ENGİNAR DOLMASI


Enginar Ege Bölgesinde çok sık yenilen bir bitkidir. Özellikle de yapraklarıyla pişirilir. Saplarından bile yemek yapılır. Enginar İstanbul' da yapraklarından temizlenmiş, sadece çanağı ile satılır. 


Babam Aydınlı olduğu için bizim evde enginar çok pişirilir. Annem de bu tarifi rahmetli babaannemden öğrenmiş. Geçen günde size zeytinyağlı enginar tarifi vermiştim. Annem enginarın çanağında bu yemeği hazırlamıştı. O şekilde de çok lezzetli oluyor. Bugün verdiğim tarifi de herkese tavsiye ederim. Çok değişik bir tat. Deneyenlere afiyet olsun...

 

MALZEMELER:
  • 4 adet yapraklarından ayrılmamış enginar
  • 1 bağ taze soğan
  • 1 adet kuru soğan
  • 250 gram dolmalık kıyma veya satır kıyması 
  • 1 çay bardağı pirinç 
  • 1 su bardağının yarısı zeytinyağ
  • 3 adet orta boy domates veya 1 su bardağını yarısı domates sosu
  • 1 tutam dereotu
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tutam tuzu
  • 1 tutam karabiber
  • 1 tutam kırmızı toz biber
  • 1 ,5 adet limon 
  • 1 tutam un

YAPILIŞI:

Enginarların alt yapraklarını koparın ve üst kısmından 3 cm kesin. Ortasında ki tüylü kısmı bir kaşık ile iyice temizleyin. İyice yıkayın ve bir kaba su koyun. İçine sıkılmış yarım limonu ve un ekleyin. İç malzemeyi hazırlayana kadar kararmaması için enginarları bu suda bekletin. İçi için: yemeklik kestiğiniz kuru soğanı  ve ince ince kıydığınız taze soğanları zeytinyağında kavurun. Biraz kavurduktan sonra kıymayı ekleyin ve birlikte kavurmaya devam edin. Hepsi kavrulduktan sonra yıkadığınız pirinçleri ekleyip, birlikte kavurun. Sonra küp şeklinde kestiğiniz domatesleri veya domates suyunu ekleyin. Domatesler suyunu çekinceye kadar pişirin. Tuz, karabiber ve kırmızı toz pul biber ile tatlandırın. En son içine ince kıyılmış dereotu ve maydanozu ekleyin. Geniş bir tencereye iyice suyu sıkılmış enginarları oturtun ve  ortasına hazırladığınız iç malzeme ile doldurun. Üzerine bir su bardağı su koyup, orta hararetli ateşte pişirin. Pişerken suyunu çekip çekmediğini kontrol edin. Suyu azalmışsa her seferinde sıcak su ekleyin. Pişmesine yakın sıkılmış limon suyunu ekleyin. Enginarların yaprakları kolayca kopuyorsa yemeğiniz pişmiş demektir. Yanında hazırladığınız salata ile servis yapabilirsiniz. Bu yemeği yerken yaprak kısımlarının sadece alt kısımlarını (iç kısmına) yakın olan yerlerini sıyırıp, yiyorsunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder